Jackson Rathbone który grał Jaspera w filmie "Zmierzch" w jednym z wywiadów przyznał, że nie starał się o tą role.
P - Pytanie
J - Odpowiedź Jacksona Rathbone
P: O jaką role starałeś się na castingu?
J: Początkowo starałem się o role Jacoba. Miałem także na myśli Edwarda, ale wycofałem się bo sądziłem, że nie odegrałbym tej roli tak dobrze. No niestety na castingu okazało się, że w roli Jacoba jestem beznadziejny i przypisali mi role Jaspera co na początku nie zbyt przypadło mi do gustu. Potem jednak zdąrzy łem się do tego przyzwyczaić.
P: Dlaczego postawiłeś na Jacob'a Blac'a?
J: Trudne pytanie. Nie mam pojęcia może dlatego, że wolałbym zagrać kogoś mniej spokojnego kogoś kto ma swoje zdanie, nie wiem naprawde nie mam pojęcia coś mnie ciągło do tej postaci i tyle.
P: Czemu zrezygnowałes z roli Edwarda?
J: No właśnie dlatego, że jest strasznie spokojny opanowany. A ja nie lubie takich roli, ale trafiła mi się i tak taka więc.
P: Czy sądzisz, że Taylor Lauther dobrze zagrał rolę Jacoba?
J: Tak. Taylor to swietny zabawny chłopak. Idealnie pasuje do tej roli. Strasznie ucieszył się, że w drugiej części nie będzie musiał nosić tej peruki i będzie mógł nastroszyć sobie włosy bez zbędnego bagażu.
No dobra kapituluje jeżeli chodzi o moją wrogość do Jackoba. W sumie to nie wyobrażam sobie kogoś innego w postaci Japsera
Człowiek
On pasuje do tej roli.